Håndbold VM

Håndbold VM


Læs her alt om VM Håndbold – fra historien bag, til resultater, højdepunker, slutrunder, spillere og medaljer til både herre- og kvindelandsholdet.


 


Håndbold VM fakta


Historien bag


Verdensmesterskabet i håndbold for mænd arrangeres af IHF, som er den internationale håndbold føderation, og er helt tilbage fra 1938. Tuneringen afholdes hvert andet år. Gennem årene har 55 forskellige lande deltaget i de indendørs slutrunder.


Tilbage i 1938 var der dog kun 4 lande der deltog – Danmark, Sverige, Tyskland og Østrig. I 1958 var der 16 deltagende lande, indtil 1995 hvor antallet steg til 24. For første gang i 2021 var der 32 deltagende lande, hvor den Demokratiske Republik Congo deltog for første gang.


Historisk syn

Når man kigger tilbage på deltagerlandene, får man også et historisk syn på verdens udvikling. Fx deltog Grønland indtil 1982 som en del af Danmark, og indtil 1993 spillede Hviderusland, Litauen, og Ukraine som en del af Sovjetunionen. Ligeledes spillede Bosnien, Kroatien, Makedonien, Montenegro, Serbien og Slovenien under Jugoslavien indtil 1993.


Det er generelt de europæiske hold der har domineret VM. Det mest vindende land er Frankrig, efterfulgt af Sverige og Rumænien med 4 sejrer hver. Af lande udenfor Europa er top placeringerne opnået af Egypten i 2001 på 4.pladsen, af Tunesien på 4.pladsen i 2005 og af Qatar på 2. pladsen i 2015.


Markhåndbold

I 1960 blev markhåndbold ikke længere en del af VM, og siden er der kun blevet spillet indendørsmesterskaber. 


 


Danmark VM guld, sølv og bronze


Danmark har i alt stået på medalje tribunen 6 gange, men sejrene er kommet i bøjler. Indtil midten af 1980’erne var Danmark aldrig placeret under 8.pladsen. Derefter gik det ned af bakke, hvor de bedste placeringer i mange år var 9.pladsen. Fra 2007, da Danmark vandt bronze, gik det mere stabilt og vi var i top-5 hvert år – udover 2017 hvor vi endte på 10.pladsen.


Triumfer:


Danmark har vundet guld 2 gange – i 2019 og 2021


Danmark har vundet sølv 3 gange – i 1967, 2011 og 2013.


Danmark har vundet bronze 1 gang i 2007.


– Af flest mål scoret i en kamp uden forlænget spilletid står kampen mellem Danmark og Serbien på listen som nr. 6. Dette var til VM håndbold i 2009 i den indledende runde, hvor der blev scoret 73 mål i alt. Danmark vandt 37-36. Derudover blev der scoret 70 mål til VM 2005 i den indledende runde i kampen mellem Danmark og Canada. Her vandt Danmark kæmpestort med 52-18.


– Af flest mål scorede i en kamp med forlænget spilletid står kampen fra kvartfinalen i VM 2007 mellem Danmark og Island nr.1. Der blev i alt scoret 83 mål, og Danmark vandt på et hængende hår 42-41


– Af kampe spillet med færrest mål står kampen fra 1938 mellem Danmark og Sverige nr.1 med kun 3 scorede mål i alt. Danmark tabte 1-2.


 


Håndbold vm 2021 landsholdet


Danmark vandt guld i Egypten.

Spillertruppe til VM 2021:


For første gang måtte der udtages 20 spillere frem for de normalt 16 spillere, da der dette år skulle spilles flere kampe, da der for første gang var 32 lande med.


Landsholdstræner:

Nikolaj Jacobsen


Målvogter:

Niklas Landin, Emil Nielsen, Kevin Møller


Stregspillere:

Magnus Saugstrup, Anders Zachariassen, Simon Hald


Fløjspillere:

Magnus Landin, Magnus Bramming, Lasse Svan, Johan Hansen, Emil Jakobsen


Bagspillere:

Mikkel Hansen, Jacob Holm, Henrik Møllgaard, Mads Mensah, Lasse Andersson, Morten Olsen Mathias Gidsel, Nikolaj Øris, Nikolaj Læsø


Resultater af kampe.


De tre sidste kampe Danmark spillede var meget spændende og tætte:


-Danmark var i en nervepirrende finale mod Sverige hvor vi vandt 26- 24. Topscoren var Mikkel Hansen med 7 mål


– Danmark var i semifinale mod Spanien, hvor de vandt 35-33.

Danmarks taktik var at kørte et 7 mandsspil i offensiven.


– Danmark var i kvartfinale med Egypten, og det var et langt drama med både forlænget spilletid og straffekast. Danmark vandt til slut 39-38. Se her udklip at kampens intensitet: 


VM håndbold 2019 landsholdet


Danmark vandt guld for første gang! Og så på hjemmebane.

Spillertruppe til VM 2021:


Landstræner:

Nikolaj Jacobsen


Målvogter:

Niklas Landin og Jannick Green


Stregspillere:

René Toft, Henrik Toft Hansen, Anders Zaachariassen og Simon Hald


Fløjspillere:

Casper U. Mortensen, Magnus Landin, Lasse Svan og Hans Lindberg


Bagspillere:

Mikkel Hansen, Nikolaj Markussen, Henrik Møllgaard, Mads Mensah, Rasmus Lauge, Morten Olsen, Niclas Kirkeløkke og Nikolaj Øris


-Danmark vandt finalen overlegent 31-22 over Norge.


-Danmark spillede semifinale mod Frankrig, og vandt 38-30.


 


VM håndbold 2017 landsholdet


Dette var det værste år for landsholdet i 12 år, og de var allerede ude i ottendedelsfinalen. De tabte 25-27 til Ungarn. Frankrig var værtsland

Spillertruppe til VM 2017:


Landstræner:

Gudmundur Gudmundsson


Målvogtere:

Niklas Landin, Jannick Green


Fløjspiler:

Casper U Mortensen, Hans Lindberg, Lasse Svan, Magnus Landin,


Stregspillere:

Henrik Toft Hansen, Jesper Nøddesbo, René Toft Hansen,


Bagspillere:

Mikkel Hansen, Lasse Andersson, Michael Damgaard, Henrik Møllgaard, Kasper Søndergaard, Morten Olsen, Mads Mensah,


Reserve:

Niclas Kirkeløkke


Her er en liste over de gange spillerne forsøgte at score mål vs. de gange de scoret i kampen mod Ungarn. (TV 2 sport)


Mikkel Hansen 8 mål ud af 13 forsøg


Kasper Søndergaard 4 ud af 8 forsøg


Michael Damgaard 3 ud af 8 forsøg


Lasse Svan Hansen 6 ud af 7 forsøg


Casper U. Mortensen. 2 ud af 5 forsøg


Lasse Andersson 2 ud af 2


Magnus Landin 1 ud af 1 forsøg


Morten Olsen 1 ud af 1 forsøg


Henrik Toft Hansen 1 ud af 1 forsøg


– Niklas Landin starter desuden ikke ud med at få reddet de første bolde fra Ungarn. Se her highlights fra kampen: 


VM i håndbold kvinder


VM afholdes også af IHF for kvinder, og har været stablet på benene siden 1957.


De danske landshold vandt guld i 1997. Derudover har de vundet i 1962 og 1993. De har også vundet bronze i 1995 og senest i Brasilien i 2013. Siden 2009 har de været i top 10 hvert år.


Af flest mål scoret i en kamp uden forlænget spilletid står kampen mellem Danmark og Østrig på listen som nr. 5. Dette var til VM i 2005 i den indledende runde, hvor der blev scoret 77 mål i alt. Danmark tabte 35 – 42.


Af flest mål scorede i en kamp med forlænget spilletid står kampen fra bronzekampen i VM 2001 mellem Danmark og Jugoslavien nr.1. Der blev i alt scoret 82 mål, og Danmark tabte 40 – 42.


Af kampe spillet med færrest mål står kampen fra 1957 mellem Danmark og Rumænien nr.6 med kun 7 scorede mål i alt. Danmark vandt 7-1.


 


Selvom der er færre penge i kvinde håndbold, og det ofte nævnes sekundært, er der faktisk ligeså mange der ser kvinderne spille håndbold i fjernsynet. Om dette udtaler Morten Stig Christensen, der er genereal sekretær i Dansk Håndbold Forbud:


Seertallene varmer i den grad i denne tid, hvor vi ikke kan have fans på lægterne. Nu kan vi i stedet se, at Håndboldkvindernes fans er med ude i de danske stuer, og det er virkelig dejligt at vide. Håndbolden har en særlig evne til at samle danskerne, og jeg synes, at stigningerne i seertal viser, at danskerne har brug for underholdning og adspredelse i de her corona-tider” (DHF)


Danmark som VM-vært:


 Man ansøger om værtskab hos ved kongressen i det internationale håndboldforbunds council. Der er store samfundsøkonomiske effekter ved at håndboldmesterskab, da turismeomsætningen stiger gevaldigt i de måneder. Der for er det eftertragtet at være vært.


Herre VM


2019: Verdensmesterskabet i håndbold blev i januar 2019 afholdt i Danmark, hvor Tyskland også var vært.


Danmark blev for første gang verdensmestre, og sikrede sig dermed også en plads til OL i Japan 2020.


Mikkel Hansen var både topscorer med 72 mål, og blev kåret turneringens bedste spiller.


Udover de fire spillesteder i Tyskland, blev der spillet i Herning i Jyske Bank BOXEN og i København i Royal Arena.  • I 1978 var Danmark også vært ved herre VM

  • Danmark skal igen i 2025 sammen med Norge og Kroatien være vært.

  • I 1979 afholdt Danmark VM for U21


Kvinde VM


2015: Verdensmesterskabet i håndbold for kvinder blev i december 2015 afholdt i Danmark, efter Sydkorea havde trukket sig. Norge vandt tuneringen.  Cristina Neagu fra Rumænien blev både topscorer med 63 mål, og kåret til den bedste spiller.


Spillestederne var i Frederikshavn, Kolding, Næstved og finalen i Herning Jyske Bank BOXEN.  • I 1999 var Danmark også vært for kvinde VM

  • Danmark skal igen i 2023 sammen med Norge og Sverige være vært.

  • I 1987 afholdt Danmark VM for U20