Det læser de besøgende på HBOLD lige nu

Ulrik Wilbek

Ingen anden dansker har vundet så mange medaljer i håndboldverden som Ulrik Wilbek har. I sine gyldne år blev han kaldt for ’Gulddrik” og med successer som landstræner for både herrer og damer, kendte hele Danmark hans navn. Men hvem er manden bag medaljerne og hvordan kom han dertil? Læs alt om Ulrik Wilbek her.

Fakta

Fulde navn: Ulrik Wilbek
Født: 13. april 1959 i Tunis, Tunesien
Bopæl: Viborg
Ægtefælle: Susanne Munk Wilbek
Børn: Cecilie Wilbek, Rasmus Wilbek og Tobias Wilbek
Beskæftigelse: Borgmester i Viborg kommune
Uddannelse: Folkeskolelærer

Ulrik Wilbek biografi og ungdom

Wilbek blev født i 1959 i Tunis i Tunesien, hvor han boede de første tre år af sit liv. Dette skyldtes han hans far, Erik Wilbek, var udstationeret for WHO, men familien flyttede tilbage til Danmark og bosatte sig i Virum. Wilbek voksede op med en masse sport. Hans far spillede basketball på topplan og var med til to slutrunder. Også 2 landskampe i håndbold blev det til. Hans mor Birgitte var ligeledes et multitalent, og hun var med til slutrunder på basketballlandsholdet og spillede også 32 kampe for håndboldlandsholdet. Wilbeks kusine, Lise Wilbek, dyrkede desuden atletik på topplan.

Der var altså lagt op til store sportslige evner hos Wilbek lige fra barnsben. Han dyrkede da også både håndbold, atletik og fodbold, hvor især de to førstnævnte bed sig fast. Det blev faktisk til en mindre landsholdskarriere inden for trespring. Håndbolden blev dyrket i den lokale klub Virum-Sorgenfri Håndboldklub, men som 20-årig satte en skade en stoppe for håndbolddrømmen.

Wilbek uddannet sig som folkeskolelærer, og underviste på Kongevejens Skole i Virum, men håndbolden trak stadig i ham. Wilbek valgte derfor at kaste sig over en trænerkarriere, og som blot 26-årig, i 1985, begyndte han at træne Virums herrehold, som spillede i landets bedste række. Han havde allerede her et kæmpe talent indenfor ledelse, men havde også et stort temperament. Wilbek har altid været kendt for at være både sur og arrig, men lede, dét kunne han.

Trænerkarrieren tog dog først for alvor fat, da han i 1988 blev træner for Viborgs kvindehold. Selvom holdet først lige var rykket op i den bedste række, var der flere store talenter at finde – blandt andet legenden Anja Andersen og målmanden Susanne Munk Lauritsen. Efter tre år fik han ført holdet til en sølvmedalje ved Danmarksmesterskabet. Efter 7 år som kvindelandstræner, vendte Wilbek tilbage til Viborg og blev atter klubtræner. De næste 5 sæsoner vandt holdet flere DM-titler og kom ovenikøbet i finalen ved Champions League. I 2003 blev han i stedet træner for Viborgs herrehold, og stod i spidsen her i 2 sæsoner. I 2010 blev han slået til ridder af Dannebro af dronningen.

Ulrik Wilbek landstrænerkarriere

Oven på succesen i Viborg blev Wilbek i 1991 ansat som kvindelandstræner efter nogle år som ungdomslandstræner. Dette var dog ikke et specielt prestigefyldt job på daværende tidspunkt, da kvinder aldrig rigtig have vundet noget og faktisk var på nippet til at blive nedlagt. Wilbek fik dog chancen og det resulterede i dansk medaljeregn. Allerede i 1993 vandt landsholdet VM-sølv, som blev efterfulgt af EM-guld i 1994, VM-bronze i 1995, EM-guld i 1996, OL-guld i 1996 og VM-guld i 1997.

Wilbek valgte at stoppe som kvindelandstræner, mens holdet stadig var på toppen. I 1998 vendte han tilbage til Viborg og tilværelsen som klubtræner. Det blev dog igen tid til nye udfordringer og i 2005 blev Wilbek ansat som herrelandstræner. Det danske herrelandshold havde aldrig været specielt prangende, men havde dog to EM-bronzemedaljer i bagagen. Med Wilbek i spidsen blev der dog hentet bronzemedaljer med hjem til EM i 2006 og VM i 2007. I 2008 opnåede det danske herrelandshold den største succes nogensinde, da de vandt EM-guld. Herefter blev det til VM-sølv i 2011, EM-guld i 2012, VM-sølv i 2013 og EM-sølv i 2014. I 2012 blev han ovenikøbet kåret til verdens bedste herretræner af IHF. 

I perioden 2012-2016 var Wilbek sportschef i Dansk Håndbold Forbund, men sagde op da det kom frem, at han under OL i Rio de Janeiro havde holdt hemmelige møder med flere af landsholdsspillere omkring en evt. fyring af den daværende cheftræner Gudmundur Gudmundsson. Ovenpå opsigelsen udtalte den tidligere landsholdsspiller Claus Møller Jacobsen:

”Det er ærgerligt og synd og uværdigt, at en mand, der har betydet så meget for dansk håndbold og haft så stort et cv – hevet mange medaljer hjem – skal få sådan en exit. Oven på den største succes nogensinde i dansk håndbold. Det er helt paradoksalt og meget, meget trist.”

Ulrik Wilbek udenom håndbolden

Politik

Udover hans karriere inden for håndbold, har Wilbek i mange år været politisk aktiv. Da han i 1998 gik væk fra kvindelandsholdet og tilbage til Viborg, var det også for at dyrke hans politiske karriere for partiet Venstre. Han blev her valgt ind i byrådet i Viborg, hvor han sad frem til 2001. Han var ovenikøbet socialudvalgsformand. I 2005 udtalte han, at han ville gå efter borgmesterposten, men trak sig, da han blev ansat som herrelandstræner. I 2017 gik borgmesterdrømmen dog i opfyldelse, da venstre vandt kommunalvalget i Viborg kommune.

Foredragsholder

Wilbek har sin egen virksomhed, Wilbek A/S, hvor man kan booke ham til at komme og holde foredrag. Foredragene handler om ledelse og samarbejde på en arbejdsplads. 

Bøger

Wilbek har skrevet adskillige bøger, hvoraf de fleste handler om ledelse og coaching, men også om hans egen tid som landstræner. Se listen her:

  • ”Tro på dig selv” (2006)
  • ”Gør en forskel – Hvad vil du bidrage med?” (2010)
  • ”Gå forrest – om at lede andre og skabe vinderkultur” (2012)
  • ”Motivation – i medvind og modvind” (2014)
  • ”Det er ikke held det hele” (2015)
  • ”Talent (uforkortet)” (2016)
  • ”Forskellighed gør stærk” (2017)
  • ”Jeg var der selv” (2017)

Ulrik Wilbek privatliv

Wilbek er i dag gift med sin tidligere målvogter i Viborg HK og på damelandsholdet, Susanne Munk Wilbek (tidl. Lauritsen). Romantikken blomstrede ud over håndbolden, og de blev gift efter at have vundet EM-guld sammen i 1994. Sammen med sin kone har Wilbek to børn, Rasmus og Tobias. Susanne Wilbek arbejder stadig i Viborg HK, hvor hun er assistenttræner hos kvindeholdet. Hun er netop kommet tilbage efter et alvorligt sygdomsforløb, hvor hun blev opereret for en tumor i hjernen.

Wilbek har desuden et barn, Cecilie, fra et tidligere forhold med Dorthe Bengtsen, som han mødte gennem håndbolden i Virum/Sorgenfri. 

Mest læste nyheder om Ulrik Wilbek

Ulrik Wilbek sendte SMS til Nikolaj Jacobsen efter triumf: Husk kodesprog
Ulrik Wilbek storroser stregveteran: Han var helt outstanding
Lars Rasmussen finder ligheder mellem Ulrik Wilbek og Jesper Jensen
Kvindehåndboldlandsholdet
Ulrik Wilbek tilknyttes TM Tønder 

Andre portrætter

Morten Olsen
Mathias Gidsel
Nikolaj Øris
Mikkel Hansen
Mads Mensah
Anja Andersen

Videoer

Se video af Ulrik Wilbeks mange ansigter og reaktioner under VM i 2011:

 

 

 

 

 


 

Det læser de besøgende på EUROPAMESTER lige nu

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER