Stigende tendens med lange kontrakter: Gidsel og Pytlick nævnes
Et godt eksempel på denne tendens kom allerede i november 2022, da SC Magdeburg overraskede mange ved at forlænge Philipp Webers kontrakt helt til sommeren 2028. Seks år er nærmest et pensionist-kontrakt, og Weber selv gjorde da også grin med den lange løbetid:
"Jeg ville så være 36, når kontrakten løber ud, og det er vel et tidspunkt, hvor man kan stoppe," sagde han dengang. Men for ham var beslutningen logisk: "Jeg har her alt – min familie, et fantastisk hold, en super atmosfære. Begge parter ønskede først og fremmest sikkerhed til 2028." Med et glimt i øjet tilføjede han, at "en forlængelse måske kunne komme senere."
SC Magdeburgs kontraktstrategi var noget af det første i sin slags, men i dag følges de trop af adskillige tophold, ikke bare i Bundesligaen, men også internationalt. XXL-kontrakter har fundet vej til håndboldens elite og gælder også for superstjerner.
Det gælder eksempelvis Mathias Gidsel, der som dobbelt dansk verdensmester forlængede sin aftale med Füchse Berlin til 2029. Et klart signal om langsigtet satsning – et "statement", som eksperter kalder det. Gidsels landsmand Simon Pytlick har sikret sig en tilsvarende lang kontrakt hos SG Flensburg, ligeledes til 2030. Julian Köster, kaptaen for VfL Gummersbach, har en kontrakt med samme udløbsår, selvom han først skifter til THW Kiel i 2026.
Men selv disse store kontrakter overgås af MT Melsungens Johannes Golla, der har bundet sig til klubben helt frem til 2031. MT Melsungen har dermed sikret sig deres nationale kaptajn på langt sigt – en vigtig brik i holdets langsigtede planlægning. Golla sidder dog stadig på en kontrakt med Flensburg, som løber til 2026, hvilket illustrerer en anden vigtig trend: spillere undertegner i god tid, ofte år før de rent faktisk skifter klub.
Denne "tidlige booking" af spillere bliver mere og mere udbredt. Samme fænomen ses ved flere topnavne – blandt andet Marko Grgic i Eisenach, der har forlænget med SG Flensburg til 2029, samt Nebojsa Simic (MT Melsungen), Magnus Saugstrup (SC Magdeburg), Leo Prantner (Füchse Berlin) og Emil Jakobsen (SG Flensburg). Selv spanske stjerner som målmand Gonzalo Perez de Vargas, der skifter til THW Kiel til sommer, er sikret med langtidskontrakter.
Også i udlandet sætter klubberne ind med XXL-aftaler. Aleks Vlah har eksempelvis skrevet under med Industria Kielce til 2029, og Sander Sagosen, som er vendt hjem til Danmark, står til samme år hos Champions-League-finalisten. Paris Saint-Germain har forlænget kontrakten med hollandske Luc Steins til 2029, og portugisiske Luis Frade har bundet sig til FC Barcelona frem til samme år.
Der er dog ikke kun sportslige og strategiske årsager til denne tendens. Det handler også om økonomi og transfermarkedets udvikling. Transferafgifter, der i håndbold tidligere var næsten ikke-eksisterende, er i dag stigende, og klubberne ønsker at undgå dyre overgangsgebyrer. Ved at skrive langtidskontrakter, ofte år før spilleren skifter klub, kan de sikre sig talenterne uden store afregninger – en win-win for både klub og spiller.
THW Kiel er et skoleeksempel på denne praksis. I august 2022 underskrev den færøske playmaker Elias Ellefsen a Skipagotu en kontrakt, som først trådte i kraft i sæsonen 2023/24, gældende til 2027. Og endnu mere i forvejen har klubben sikret sig Lukas Zerbe, der først kommer til klubben i sommeren 2024.
Ifølge THW Kiels direktør Viktor Szilagyi handler det om at undgå de høje transferudgifter, som i dag kan påvirke spillerlønningerne betydeligt. "Budgetterne er begrænsede, og man skal se på hele pakken. Spilleren ønsker højere løn, men ofte æder afgifter og agenthonorarer en stor del," forklarer Szilagyi. Derfor er spillere villige til at skrive under på kontrakter, hvor de først starter år efter underskrivelsen, men til gengæld får en bedre økonomisk aftale.
Samtidig står klubberne i stigende konkurrence på det internationale marked, især med de finansielt stærke klubber i udlandet. Det betyder, at man skal være hurtig for at få fat i de bedste spillere og sikre sig deres underskrift, før konkurrenterne når at slå til.