LIVE - Mest læste Håndboldnyheder

Jan Skjødt Østergaard Pedersen

Nye boldstørrelser skal give flere succesoplevelser i børne- og ungdomshåndbold

Fra Dansk Håndbold Forbund:


I slutningen af august præsenterede Dansk Håndbold Forbund fremtiden for dansk børnehåndbold. En fremtid, der byder på ændringer i forhold til årgangsstruktur, spilformer og banestørrelser – og nu også kampbolde.



For at sikre, at de ændringer, der bliver foretaget i børnehåndbolden, er fagligt kvalificerede, har en ekspertgruppe bestående af både interne og eksterne fagpersoner over en periode analyseret håndboldspillet i børnehøjde. Ekspertgruppen har analyseret spilformer, banestørrelser og betydningen af boldstørrelse og -type, og på baggrund af de faglige vurderinger har bestyrelsen i Dansk Håndbold Forbund besluttet at indføre en række ændringer, så flere børn kan få succes med håndbolden.


Alle ændringer ville blive kommunikeret bredt ud i god tid i forhold til planlægningen af den kommende sæson, og det er Dansk Håndbold Forbunds mål, at kommunikationen bliver samlet så meget, som muligt.


En af de ændringer, som Dansk Håndbold Forbund har besluttet at gennemføre, er, at der for nogle aldersgrupper skal spilles med nye boldstørrelser. Betina Lyng Bjerre, der er formand for bredde- og udviklingsudvalget forklarer:


”I forbindelse med overgangen til ulige årgange, har det været relevant at undersøge, hvilke boldstørrelser og -typer der bør anvendes for de respektive aldersgrupper i børne- og ungdomshåndbold, ud fra spillernes fysiologiske udvikling. Undersøgelserne har vist, at vi ved at ændre på typen eller gå en boldstørrelse ned kan øge spilleglæden og forudsætningen for, at den enkelte spiller lykkes.” Betina Lyng Bjerre tilføjer:


”De nye boldstørrelser gælder alene de bolde, der spilles med til kamp. Vi anbefaler stadig, at der trænes med flere forskellige boldtyper, som tilgodeser den enkelte spiller – også selvom den måtte være mindre end kampbolden. Det vigtigste er, at spilleren får flere succesoplevelser på håndboldbanen.”


Hvilken bold skal vi så spille med?


Beslutningen om at ændre i boldstørrelser og -typer betyder, at der i sæsonen 2019/2020 spilles med følgende boldstørrelser og -typer fra U-6 til U-19:

AlderÅrgangBaneBoldstørrelse pigerBoldstørrelse drenge
U-62013MiniStreetboldStreetbold
U-72012MiniStreetboldStreetbold
U-82011MiniGummibold str. 0Gummibold str. 0
U-92010KortbaneLæderbold str. 0Læderbold str. 0
U-112008-200940×20*Læderbold str. 0Læderbold str. 0
U-132006-200740×20Læderbold str. 1 uden harpiksLæderbold str. 1 uden harpiks
U-152005-200440×20Læderbold str. 2 med harpiksLæderbold str. 2 med harpiks
U-172003-200240×20Læderbold str. 2 med harpiksLæderbold str. 3 med harpiks
U-192001-200040×20Læderbold str. 2 med harpiksLæderbold str. 3 med harpiks

*U-11 overgår til kortbane i implementeringsperioden.




Få et overblik over de øvrige, væsentligste ændringer i børnehåndbold fra april.


Baggrunden for ændringerne

Udover tilpasning til den fysiologiske udvikling har der været fokus på at skabe en progression i boldstørrelser, der understøtter spillernes mulighed for at mestre færdighederne i spillet. Derudover er der også taget højde for, hvilke bolde der findes på markedet, og som klubberne ligger inde med.


Nedenstående punkter giver et indblik i de faglige vurderinger, der ligger til grund for ændringerne på de enkelte årgange:



  • U-6: Den bløde streetbold anbefales stadig, og der er derfor ikke ændret på boldstørrelse eller -type for denne årgang.

  • U-7: Streetbolden kommer til at følge spillerne til og med U-7 og erstatter gummibolden, da mest mulig tid med bolden vægtes højere end færdigheden at kunne drible.

  • U-8: Gummibolden fastholdes, da den skaber den bedste progression frem mod overgangen til læderbold. Børnene kan klemme fast om gummibolden, og den opleves som mindre farlig end læderbolden.

  • U-9: På kortbanen vil børnene komme til at kaste og modtage bolden over længere afstande end på minibanen, og derfor anbefales den mere kontrollerbare læderbold frem for den mere levende gummibold. Skuddet mod målet kommer fra en længere afstand, så læderbolden vil heller ikke opleves lige så farlig, som den kan på en minibane.

  • U-11: Læderbolden i str. 0 er den størrelse, pigerne i dag spiller med, og som de ud fra testresultaterne mestrer. Drengene kommer derimod til at gå en boldstørrelse ned, da testresultaterne har vist, at den mindre og lettere bold givet et langt større antal spillere, der mestrer færdigheder som at kaste og gribe mest hensigtsmæssigt, lave skudfinter uden at tabe bolden og udføre bedre skudafvikling efter gennembrudsbevægelse.

  • U-13: Både på pige- og drengesiden skal der fremover spilles med læderbold størrelse 1 uden harpiks. Fremover skal der først spilles med harpiks fra U-15, da det er vigtigt, at spillerne får mulighed og tid til at lære at klemme godt om bolden, da det giver dem flere tekniske muligheder fremadrettet. Det er også vigtigt, at bolden ikke er pumpet for hårdt, så det bliver muligt at klemme bolden, og børnene derfor ikke i samme grad får brug for harpiks som på en større bold. Valget af boldstørrelse 1 giver også en progression fra størrelse 0, til 1 til 2.

  • U-15: Både på pige- og drengesiden skal der fremover spilles med læderbold størrelse 2 med harpiks. Pigerne vil her ramme den boldstørrelse, de også skal bruge som senior. Vurderingen har været, at det ikke giver meget mening at have et trin mere (str. 1½) i boldskifte. Størstedelen af pigerne som U-15 er tæt på at være færdigudvokset skeletmæssigt.

  • U-17: Som U-17 har begge køn den bold, som også bruges som seniorspiller.


Det blev også ud fra konklusionen i arbejdsgruppens undersøgelser besluttet, at Maxi Grip eller andre tilsvarende bolde på markedet på nuværende tidspunkt ikke indgår som kampbolde.


Desuden har Dansk Håndbold Forbund fokus på, at man i børnehåndbold ikke spiller med hårdtpumpede bolde, så børnene kan opnå bedre boldfærdighed. Det betyder, at boldproducenterne informeres om, at de bør tilstræbe at producere lettere og mindre bold i de angivne intervaller.



LIVE - Mest læste Håndboldnyheder

LIVE - Mest læste Fodboldnyheder

LIVE - Mest læste ishockeynyheder