Debat i ungdomshåndbold - hvorfor nedlægge U14-DM?
Der er lige nu gang i debatten om ungdomshåndbolden i Danmark, og denne er opstået efter nedlægningen af U14 DM.
Den gode TV2 Sports chefredaktør, John Jäger har på sin helt egen skønne måde formået at få debatten til at blomstre med ganske oprigtige personlige holdninger og meninger!
DHF kommenterer også på debatten og lader sig også ”oprigtigt” provokere. Jeg tænker personligt, at den folkelige debat er en stor del af udviklingen og én af grundene til interessen omkring vores sport i Danmark. Altså vi skal passe på at indskrænke udviklingsdebatter til interne møder i DHF eller et medie med debatprogram.
Rundt om i håndbold-Danmark har vi de sidste årtier været begunstiget af lokale dygtige ildsjæle, der påtager sig træner- og lederarbejde, og jeg tilskriver disse den største ære for den fantastiske udvikling dansk ungdomshåndbold i samme periode har gennemgået sammen med skolerne, der så mulighederne med vores sport etc.
Det er jo netop alle ildsjælenes og de glade amatøres hårde arbejde vi lige nu er mest kendt for, sammen med kreativitet og snilde.
Hvis ikke DHF går mere i sync med klubberne og trænerne opstår DM netop som ”undergrundsturnering”. Der opstår misforståede udsagn som ”vi ildsjæle er ikke sat i verden for at skabe landsholdspillere” og klubbernes interesse overflyttes måske blot til at vinde Pondus Cup, Jysk Mesterskab og lignende, flere trænere vil kun træne hold fra U17 og opefter etc., etc.
DMs, regionale mesterskaber, lokale og nationale skolemesterskaber etc. har længe været sæson-highligts, som jeg under de unge mennesker og alle ildsjælene.
DHF med diverse forskere i ryggen skal efter min mening afpasse handlingerne bedre ift. alle ildsjælene. Kan oplyse at andre respekterede håndboldnationer ikke er så skråsikre eller drager lidt andre konklusioner i forhold til forskningen i sport og håndbold. fx temaet for tidlig specialisering U12-15, konkurrence i børneårene etc. Evidens kan forskerne jo næsten altid finde, hvis de leder længe nok.
Ja ildsjælenes store motivation, drive, lyst og arbejde skal vi værne om, og mit håb er, at de bedste forbliver i de unge rækker, hvor vi har mest brug for dem!
ATK (Aldersrelateret træning koncept) er skabt for at støtte ildsjælene med de bedst mulige træningsmetoder etc., men er det godt nok implementeret? Er DHF nået ud til klubberne og trænerne? Er der stadig for lidt info, hjælp og materiale til trænerne omkring individuel detaljetræning i konceptet? Bliver alle de dygtige lokale DHF konsulenter brugt af klubberne til dette eller kan de oplyse endnu mere og bygger de bro til de klubber, der har for stort et resultatfokus?
Jeg har læst nogle af argumenterne imod konkurrencen DM U14
”DHF vil forebygge, at der nogle steder er et for stort resultatfokus, som betyder, at træningen i for høj grad bliver opbygget med henblik på at vinde den næste kamp eller det næste mesterskab og i for lav grad på at udvikle spillerne”;
Tanken om meget mere individuel udvikling er da vand på min mølle, men at nedlægge for at forebygge, forstår jeg ikke, og hvor stopper det? Bliver U16 også nedlagt? Ærgerligt da Danmark ellers positivt bemærker sig med mindre restriktioner end de fleste lande.
Helt tilbage i 1990 var det samme tema omkring for meget taktisk fokus i ungdomsrækkerne, og jeg må konkludere, at der så desværre stadig mangler oplysning om det faktum, at jo bedre du som træner udvikler dine spillere individuelt og sætter deres kvaliteter i små kollektive sammenhænge, ja jo bedre er dine odds for netop at vinde U14 DM, U16 DM, U18 DM.
Der vil altid være nogle få, der kan ”ødelægge” det hele for de mange, men vi fjerner jo heller ikke motorvejene fordi de få ikke forstår at køre ordentligt.
”Der er U14 spillere, der går grædende i seng efter tabte kampe ved U14 DM pga. pres fra voksne”; Jamen så er der her en meget vigtig arbejdsopgave i at opdrage de voksne! Ellers udskydes problemet nu blot til Pondus Cup, Jysk Cup og U16.
”For mange af spillerne kommer ikke på banen til U14 DM og faktisk meget lidt på banen i hele sæsonen”;
Hvis der i Danmark er problemer med, at trænerne i U14 kun spiller med halvdelen af holdet i kampene, kan forbundene da lave reglerne så konkurrencerammerne tilegner sig; alle spillere skal som minimum have x antal minutter på banen i hver halvleg, 20 min. off. forsvar, 20 min. def. forsvar, 10 min. krydsspil, 10 min. overgangsspil, 10. presspil, 10 min. Individuelt og de bedste trænere udvikler kreativiteten, deres snilde osv. ☺
Mange er enige om, at vi alle gerne vil lege, ha’ det sjovt, og langt de fleste børn og unge elsker at konkurrere – Det er ikke usundt at lære at tabe til træning og i kamp, at skulle kæmpe sig til at være med blandt de bedste, det er jo faktisk sådan de fleste af de største vindere har udviklet sig og fået muligheden for at blive RIGTIG gode.
DHF – bliv nu ved med at gå i sync med ildsjælene, skab fortsat rammer der fordrer kreativitet og løs tingene med snilde.
Mine holdninger og meninger er selvfølgelig præget af min egen fortid og oplevelser.
Jeg har i min tid som ungdomstræner (fra 1990 til 2003) deltaget med rigtig mange piger og drenge til diverse DMs fra U14 til og med U21 (Ja det var helt tilbage fra dengang hvor U21 DM eksisterende ☺ ) – Selvfølgelig var resultatet det, der betød det meste for holdene til et DM.
Men Prøv li’ å’ hør her spillerne havde jo arbejdet hele året med processen – og træningsudviklingen, desuden var det ALTID de individuelle kvaliteter der bragte sejrene hjem ved DM – det er altså spillere som fx Katrine Fruelund, Merete Møller, Rikke Skov, Heidi Johansen, AG Nørgård, Berit Kristensen, Laura Danielsen, Camilla Dalby, Gitte Andersen, Janni Zeberg, Mikael Fruelund, Morten Fisker – Spillere der har jo hjulpet Danmark til flere medaljer som senior – og ungdomslandsholdspillere og de fleste med flotte lange karriere bag sig.
Ja, desuden var der mange spillere der ikke stod forrest i bussen til DM eller var langt fra at deltage i ungdomsårene, men som senere blev nogle af de bedste som seniorer, da alle selvfølgelig har forskellige modnings – og udviklingsprocesser – Mads Mensah som et ret godt eksempel og en historie de fleste kender efter fortællinger fra min gamle mentor Ulrik Wilbek.
Lidt anekdotisk viden fra min egen lille andedam
Da ungdomshåndbolden i Randers havde sin storhedstid i 90’erne og 00’erne, havde U14 årgangene i byen den vildeste rivalisering mellem klubber som Hornbæk, Dronningborg, Randers KFUM, Randers Freja, Kristrup og Vorup.
Seks klubber inden for en radius af max. 10 KM der pr. årgang tilførte byens overbygning Randers HK . Dette var mulig da der heldigvis var der en masse trænere i disse klubber der også havde en interesse i individuel udvikling af spillerne.
Moderklubberne havde store og stærke ungdomsafdelinger bl.a. pga. denne konkurrence.
Der er sikkert mange andre gode modeller, der passer til de forskellige lokalmiljøer i Danmark, og der er masser af lyst og energi til få de bedste løsninger og måder at skabe og bibeholde interessen for håndbolden på.
Personligt har jeg stadig glæden af at træne de bedste U14-U20 piger i det sydtyske som chef for DHB Stützpunkttraining (Tysklands svar på danske Team Danmark model) og kan her udvikle og afprøve mange af mine ideer. Med det vedhæftede billede har jeg forsøgt mig med nogle bud på ideer måske kan hjælpe til den gode fremtid.
Kærlig hilsen Martin