Det læser de besøgende på HBOLD lige nu

Michael Ehrhorn

Stemmefusk og aflytning: Her er IHF-bossens mange skandaler

IHF-boss Hassan Moustafa var meget interesseret i at få VM med tilskuere midt i en coronatid, og det er ikke første gang, at egypteren er genstand for kontroversielle ting.


Hassan Moustafa. Det er navnet på den øverste chef i det internationale håndboldforbund IHF, og han har været under heftig beskydning op til VM i Egypten.


Det er dog ikke noget nyt for IHF-bossen at være genstand for enorm debat.


TV2 Norge har samlet nogle af de største skandaler og rygter omkring Moustafa, siden han i 2000 trådte ind på den store scene og nu står med VM i hjemlandet:



  • Under en middag med en franskmand skal Hassan Moustafa angiveligt have sagt, at han havde købt stemmer i både Afrika og i Mellemøsten. TIl gengæld for det ville IHF-kandidaten sikre masser af udviklingsmidler.

  • Hassan Moustafa skal angiveligt have styrket sin egen position i IHF ved at øge antallet af medlemslande voldsomt. Han har så holdt store kampagner i de små lande for at sikre støtte, for det er også lykkedes IHF-bossen at indføre, at alle lande har samme stemme. Uanset om der er tale om Tyskland med 800.000 aktive håndboldspillere eller American Samoa, der har fem aktive spillere.

  • Hassan Moustafa skal angiveligt have betalt små lande som American Samoa og Belize for at møde op til IHF-forsamlinger, hvor der skulle stemmes. Gennem deltagelse af de små lande kunne han selv sikre flertal.

  • I 2009 prøvede Jean Kaiser fra Luxembourg at gå op mod Hassan Moustafa i IHF. Kongressen blev afholdt i Kairo i Moustafas hjemland Egypten, og gæsterne fro Luxembourg blev tvunget til at skifte hotelværelse flere gange, da der var mistanke om aflytning under møderne på værelserne.

  • Aftenen før valget blev alle fransktalende nationer i Afrika angiveligt kaldt til møde personligt hos Hassan Moustafa. Hvad det gik ud på kan man kun gætte på.

  • Hassan Moustafa har opbygget et system i IHF, der er meget loyale overfor ham. De, der har stillet sig på tværs, er blevet smidt ud. Det skete blandt andet, da både Staffan Holmqvist og altså Jean Kaiser fik afsluttet deres karrierer efter opgør med IHF-bossen.

  • I 2009 brokkede daværende generalsekretær Peter Mühlematter sig over Moustafa. Han mente, at præsidenten stillede håndbolden i dårligt lys. Sagen fik aldrig lov at komme for bestyrelsen, og da Peter Mühlematter i 2011 var fortid i IFH, blev stillingen som generalsekretær nedlagt.

  • Der har også været mange rygter fremme omkring en mulig sammenhæng mellem stigende økonomi i IHF og en større og større formue personligt hos Hassan Moustafa. IHF-bossen blev blandt andet anklage for at hapse dele af TV- og sponsoraftaler til sig selv.

  • Schweizisk politi troede i 2010, at de havde beviser nok til at granske IHF, men der blev ikke fundet beviser nok.

  • Ifølge Der Spiegel har Hassan Moustafa sørget for at øge præsidenthonorarene med 1.500 procent i sine år i jobbet.

  • Hassan Moustafa har indgået et tæt partnerskab med Ahmad Fahad Al-Sabah fra Kuwait. Da Kuwait i 2007 kvalificerede sig til OL efter en kamp mod favoritten Sydkorea, blev dommerne fra kampen rangeret officielt som de bedste i verden. Det trods at 38 alvorlige fejl blev indberettet fra kampen i Kuwaits favør.

  • Ved VM for kvinder i 2013 besluttede Hassan Moustafa sig for at splitte alle dommerpar. De bedste dommere blev derfor sat sammen med tvivlsomme dommere fra mindre lande.

  • Ved VM i 2015 blev Australien smidt ud af slutrunden for at gøre plads til Tyskland. Måske fordi Tyskland som største håndboldnation er et vigtigt marked for IHF.

  • Ved VM i 2020 blev kampen mellem Grønland og USA aflyst på grund af corona. Hassan Moustafa tildelte VM-pladsen til USA, selvom Grønland aldrig tidligere har tabt til amerikanerne og havde vundet alle kampe ved Continental League. Der blev spekuleret i at IHF-toppen heller ville have USA med.

  • Hassan Moustafa har komisk nok en offentligt kendt interesse i at styrke håndbolden i USA.

  • Ved VM i Egypten blev der spekuleret i, at de egyptiske værter udelukkende instisterede på tilskuere, fordi Hassan Moustafa er egypter og ønskede det ultimative show. Han havde planer om at gennemføre, hvis ikke spillerne havde lavet en fæles opfordring.


Hassan Moustafa er i dag 76 år, så hans regeringstid lakker langsomt mod enden. I den forbindelse er mange spændte på, hvordan det nye IHF kommer til at se ud.


Kilde: TV2 Norge.


 


Det læser de besøgende på EUROPAMESTER lige nu

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER