LIVE - Mest læste Håndboldnyheder

Jeppe Nielsen

Svensk ligatræner vil nedbryde tabu ved at tale om sin psykiske sygdom

Toni Johansson, træner for OV Helsingborg og det svenske U18-landshold, har gennem de seneste år åbent talt om sin psykiske sygdom og de udfordringer, han har mødt.

For næsten tre år siden, i november 2021, delte han sin historie for første gang i Helsingborgs Dagblad og fortalte om, hvordan han havde fået diagnosen bipolær lidelse. Det var en modig beslutning, som satte fokus på et emne, der sjældent blev diskuteret i håndboldmiljøet: at det er okay ikke at have det godt, og at hjælp er tilgængelig.

Johansson har siden arbejdet med at leve med sygdommen, og selvom han medicinerer for at kunne håndtere det, er der stadig perioder, hvor han kæmper. Han har fundet metoder til at balancere sit liv, herunder ved at sørge for at få nok søvn og træne dagligt. Selvom der stadig har svære perioder, hvor de mørke tanker trænger sig på, har han lært at håndtere dem bedre. Johansson udtaler følgende ifølge handbollskanalen.se “Jeg ved, at min søvn er vigtig, og jeg tager sovemedicin hver dag for at kunne sove x antal timer. Og så øver jeg mig hver dag i at regulere tingene.”

En af de ting, Johansson ligeledes understreger ifølge handbollskanalen.se, er vigtigheden af at tale om psykisk helbred. Han mener, at hans åbenhed har hjulpet både ham selv og andre ved at skabe større forståelse for de udfordringer, der følger med en psykisk sygdom. Han opfordrer andre, der ikke har det godt, til at søge hjælp, så de kan få støtte og behandling.

Johansson reflekterer også videre over, hvordan det er at arbejde i et eliteidrætsmiljø med en psykisk sygdom. Han siger blandt andet følgende ifølge handbollskanalen.se “Du arbejder meget. Det er hårdt at være i et elitesportsmiljø, men mit udgangspunkt er, at det er hårdt for mig, uanset om jeg har en sygdom eller ej. Det er vigtigt at kunne håndtere stress og pres ved at være i det miljø.”
Selvom det er udfordrende, finder han en balance i sin arbejdsdag, så han kan tilpasse sig sine behov og undgå overbelastning. For ham har det været vigtigt at acceptere, at hans sygdom er en del af hans liv, og at det er muligt at leve godt med den, hvis man får den rette hjælp og støtte.

Hans åbenhed har været et skridt mod at nedbryde tabuet omkring psykisk sygdom i sportens verden og han håber på at kunne inspirere andre til gøre det samme, således at sygdomme ikke afholder folk fra at deltage i sportsverdenen.
 

LIVE - Mest læste Håndboldnyheder

LIVE - Mest læste Fodboldnyheder

LIVE - Mest læste ishockeynyheder