Håndbold
Håndbold er en sportsgren, som blev opfundet i 1897 i Danmark. Her kan du læse mere om håndboldens historie og reglerne i sporten.
Kort om håndbold
Der eksisterer både håndbold indendørs og udendørs. Indendørs håndbold er dog det klart mest udbredte, og også den form for håndbold, som vi beskæftiger os med her på Hbold.dk, når vi skriver håndbold nyheder.
I indendørs håndbold er man to hold bestående af syv spillere på hvert hold inklusiv én målmand. Hvert hold må derudover have fem udskiftningsspillere.
I udendørs håndbold eksisterer der to former for spillet. Dels et med 11 spillere på hvert hold samt et spil på en mindre bane, hvor man er syv spillere på hvert hold ligesom i indendørs håndbold.
Formålet i håndbold er kort fortalt at score flest mål, og man må naturligvis ikke score med fødderne.
Bolden består af et læder- eller kunststofhylster, som er kugleformet i oppumpet tilstand. Derudover benyttes harpiks, således, at spillerne nemmere kan gribe og holde om bolden.
Historien om håndbold
Håndboldspillet blev opfundet i Danmark i 1897 af danskerne R.N. Ernst (1872-1937), som var ansat ved skolevæsenet i Nyborg, og Holger Nielsen (1866-1955), der var ansat ved Ordrup Latin- og Realskole.
Det startede som et skolespil, men har som bekendt senere bredt sig til hele verden, og spilles i dag i både Europa, Asien, Afrika og Sydamerika.
Udgangspunktet for håndbold var at det var et spil for drenge i skolen, men som bekendt spiller masser af piger og kvinder også håndbold i dag.
Starten på holdspillet – 1900-1920
De første håndboldkampe i Danmark blev spillet med både mænd og kvinder som deltagere i årene 1900 til 1910, hvor man spillede i både København, Randers og Fredericia.
De to håndboldpionerer R.N. Ernst og Holger Nielsen boede tæt på hinanden i Nordsjælland. Derfor var det naturligt at de to skoler mødtes i den første registrerede håndboldkamp. Den fandt sted i 1907 i Helsingør. Kampen endte med et nederlag til Helsingør på 21-0, og Holger Nielsen har fortalt, at parterne ikke var enige om reglerne undervejs i kampen, hvilket gjorde det vanskeligt.
Omkring 1920 var der indført tre forskellige typer af håndboldspil: indendørs 7-mands, udendørs 7-mands samt udendørs-11 mands. Interessen for 11-mandspillet blev dog aldrig den helt store succes, og derfor er det udfaset i dag i Danmark. 11-mands håndbold blev især spillet i Tyskland, hvor man så det som alternativ til det engelske 11-mands fodbold.
Større udbredelse af håndbold – 1920-1970
I Danmark blev den første håndboldturnering afviklet i sommeren 1921 i Idrætshuset i København. Turneringen havde 15 deltagende hold, som repræsenterede 10 foreninger. Med undtagelse af et enkelt hold fra Helsingør, så var alle hold fra København og disse var tilknyttet skoler og højere læreanstalter.
I mellemkrigstiden blev spillet udbredt yderligere til provinsen samt landsbyerne, hvor det blev et populært spil for kvinderne, mens håndboldspillet på mændenes side kæmpede en brag kamp mod fodbold. Dansk Håndbold Forbund blev stiftet i 1935.
I 1936 indledte kvindehåndbolden en Danmarksturnering, hvor der var tydelig københavnsk dominans. I 1946 fulgte herrerne efter, hvor der igen var en stor dominans af mandskaber fra hovedstaden.
I 1951 kom Helsingør IF dog i historiebøgerne, da de vandt Danmarksturneringen som den første klub udenfor hovedstaden. I 1954 kunne Tarup fra Odense bryste sig af at være den næste provinsklub, der vandt turneringen.
Derfra var Danmarksmesterskabet i den næste halve snes år stærkt domineret af mandskaber fra Aarhus. På dette tidspunkt var der fire hold repræsenteret fra Aarhus i 1. division. Siden 1970 har Danmarksmesterskabet i det hele taget været stærkt præget af hold fra Jylland hos både kvinder og mænd.
Kommercialisering og professionalisering – Siden 1970
Omkring 1970 indførte man nye træningsmetoder, som lagde vægt på hård, fysisk træning. Derudover indførte man også mere raffinerede spilsystemer.
I dag er håndbold fortsat et spil, hvor hovedparten af spillerne dyrker det som en amatøridræt og som en fritidsinteresse. I Danmark er der op mod 200.000 spillere, og udendørsspillet er stort set forsvundet siden 1970’erne. Hallerne dominerer håndholdspillet på det danske marked i dag.
På eliteplan er spillerne professionelle og udviklingen er gået i en langt mere kommerciel og professionel retning, hvor spillerne lever af deres sport, mens oplevelsesøkonomien spiller en stor rolle i klubberne, så fansenes interesse fanges bedst muligt.
Den tidligere klub AG København lagde især meget vægt på oplevelsesøkonomien foruden at bruge mange ressourcer og penge på at bygge et slagkraftigt mandskab op. På tilskuerrækkerne brugte de mange ressourcer på at animere publikum og på at inddrage dem mere i spillet end man på daværende tidspunkt havde set magen til i Danmark. Flere elementer fra amerikanske NFL-kampe og baseball-kampe var blevet adapteret og tilpasset det danske marked, når man taler om den kommercielle del – med en stor underholdningsværdi for øje.
På den internationale scene har dansk håndbold hentet mange triumfer. På klubsiden har Slagelse FH/DT og Viborg HK vundet kvindernes Champions League seks gange mellem 2003/04 og 2009/10.
På herresiden har det bedste danske resultat til dato været AG Københavns tredjeplads i Champions League i sæsonen 2011/2012. Kvindelandsholdet har vundet guld ved europamesterskaberne i både 1994, 1996 og 2002, guld ved verdensmesterskaberne i 1997 samt guld ved OL i 1996, 2000 samt 2004.
Herrelandsholdet har vundet guld ved europamesterskaberne i 2008 og 2012, guld ved OL i 2016 og guld ved verdensmesterskaberne i 2019.
Danske klubber har gennem tiden udviklet mange store håndboldtalenter, som også har begået sig i udlandet, hvor spillerne især er blevet solgt til klubber i Frankrig, Tyskland og Spanien. Hovedparten af disse har haft god succes i udlandet, hvor Mikkel Hansen naturligvis er ét af de klareste eksempler i det seneste årti.
Håndbold-reglerne
Lad os tage et blik på reglerne i håndbold. I håndbold må spillerne kaste, gribe, stoppe, støde, slå eller boksen bolden ved hjælp af hænderne, armene, kroppen, lårene eller knæene. Dog ikke fødderne.
Man må fastholde bolden i maksimum tre sekunder samt bevæge sig højst tre skridt med bolden fastholdt, så skal man foretage en dribling. Hvis et hold ikke forsøger at etablere et angreb eller at afslutte mod modstanderen mål, så bliver der dømt passivt spil, hvilket udløser et frikast til modstander-holdet.
Det er tilladt for spillerne at være i fysisk kontakt. Hænderne og armene må bruges til at erobre bolden, og man må gerne spærre for en modspiller med kroppen, når personen ikke har bolden.
Derimod er det ikke tilladt at spærre eller blokere for en modspiller med armene, hænderne eller benene. Ydermere er det ikke tilladt at skubbe eller trænge en modspiller ind i målfeltet samt at rive eller slå bolden væk fra modspilleren.
Derudover er det heller ikke tilladt at omklamre eller fastholde modspilleren, at skubbe til personen, at løbe eller springe ind i modspilleren (udløser angrebsfejl), at spænde ben, at slå eller på anden vis bringe en modspiller i fare. Ved regelovertrædelser dømmes enten frikast eller straffekast.
Såfremt overtrædelsen retter sig direkte mod modspilleren, så gives der en advarsel (gult kort, den mildeste straf i håndbold) eller en udvisning på to minutters spilletid. Grovere overtrædelser eller grov usportslig optræden straffes med diskvalifikation eller bortvisning (rødt kort). Ved tre udvisninger på to minutter, bliver man ligeledes bortvist. Den udviste spiller kan ikke længere deltage i kampen, og der vil samtidig gå to minutter før en anden spiller må sættes ind på banen.
Målmænd og det lille felt:
Ved hver målmand er der et målfelt. I dette felt må kun den forsvarende målmand stå. Hvis en angrebsspiller fra modsatte hold befinder sig i feltet med bolden i hånden, vil bolden skifte hænder til modstanderen. Modstanderen skal lægge bolden på gulvet, og så vil målmanden samle den op og starte spillet på ny. Her skal målmanden kaste bolden videre til en markspiller udenfor feltet.
Hvis der dømmes straffekast, så er der en lille streg, hvor målmanden må gå ud til før modstanderen har afsluttet.
Udskiftning:
Ved sidelinjen er der et udskiftningsfelt. Spillere, som skiftes ud og spillere der indskiftes, skal blive inden for dette felt, når de krydser banens linje. Den spiller, som skal skiftes ind, må ikke løbe på banen før den spiller, der skal ud, står med begge fødder udenfor banen. Ellers er der en udvisning til indskiftningsspilleren.
Spilletiden:
Spilletiden i både herre- og damehåndbold med spillere over 18 år lyder på 2 x 30 minutter med 10 minutters pause i mellem. For børne- og ungdomsspillere er kampene kortere. I håndbold spilles der ikke med overtid, som det kendes fra fodbold, eftersom man stopper uret hver gang spillet er stoppet af den ene eller anden årsag.
Banen:
En håndboldbane er et rektangel, som er 40 meter langt og 20 meter bredt. De lange sider på banen kaldes sidelinjer, mens de korte udenfor målrammen kaldes for baglinjer. Inden for målrammen kaldes de for mållinjer.
Foran hvert mål er et målfelt. Det er afgrænset af en målcirkel, som består af følgende:
– En 3 meter lang linje midt for målet, parallel med mållinjen i en afstand af 6 meter, mål fra mållinjens bagkant til målcirklens forkant.
– To kvartcirkler, hver med en radius på 6 meter med centrer i de bagerste indre hjørner af målstolperne. Kvartcirklerne forbinder den 3 meter lange linje med baglinjen.
Frikastlinjen er en stiplet linje på 3 meter udenfor målcirklen. Både dens synlige dele samt mellemrummene mellem måler 15 centimeter.
Straffekastlinjen er en 1 meter lang linje, som afsættes midt for målet. Den er parallel med mållinjen i en afstand af 7 meter, målt fra mållinjens bagkant til straffekastlinjens forkant.
Målmandens begrænsningslinje (ved straffekast) er en 15 centimeter lang linje, som er placeret midt for målet. Den er parallel med mållinjen i en afstand af 4 meter, målt fra mållinjens bagkant til den udvendige side af begrænsningslinjen.
Midterlinjen forbinder sidelinjernes midtpunkter med hinanden.
Udskiftningslinjen (en del af sidelinjen) er for begge hold den del af sidelinjen, som på egen banehalvdel strækker sig fra midterlinjen til et punkt i en afstand af 4,5 meter fra midterlinjen. Afslutningen af udskiftningslinjen er markeret af en linje, som er parallel med midterlinjen og strækker sig over 15 centimeter ind på banen (samt sidelinjens markeringsbredde) og 15 centimeter ud af banen.
Håndboldmålene:
Håndboldmålene er 300 centimeter i bredden og 200 centimeter i højden.
Dommerne:
I håndbold er der to dommere på banen, som sørger for at alt går efter bogen og det reglement, som vi har beskrevet længere oppe i artiklen.
Bolden:
Bolden er naturligvis essentiel for en god håndboldkamp. I 2019 valgte man at gå over til ulige årgange i Danmark, og det har også ændret på boldstørrelserne på flere årgange. De nye boldstørrelser gælder alene de bolde, som benyttes til kamp.
Dansk Håndbold Forbund anbefaler fortsat, at der trænes med flere forskellige boldtyper, som tilgodeser den enkelte – også selvom det betyder, at bolden vil være mindre end kampbolden. Det vigtigste er, at spilleren får flere succesoplevelser på håndboldbanen, skriver forbundet.
Oversigt for sæson 2020/2021:
Boldstørrelser: | Omkreds: | Vægt: | Aldersgrupper:
Streetbold | 42/47 cm | – | U6 og U7 – begge køn
Str. 0 – gummi | 46-49 cm | 225-300 g | U8 – begge køn
Str. 0 – læder | 46-49 cm | 225-300 g | U9-U11 – begge køn
Str. 1 | 50-52 cm | 290-330 g | U13 – begge køn
Str. 2 | 54-56 cm | 325-327 g | U15 – begge køn, U17 piger, U19 piger og damesenior
Str. 3 | 58-60 cm | 425-475 g | U17 drenge, U19 drenge og herresenior
Håndbold i TV
Der er efterhånden håndbold dagligt i TV, og derfor kan det være svært at danne sig overblikket. Det har vi heldigvis en tv-guide, som kan hjælpe dig med. Du får en oversigt over, hvornår kampene finder sted samt på hvilke kanaler.
Dermed er du aldrig i tvivl om, hvornår du igen kan se håndbold i dag eller i fremtiden. Du vil også opleve at nogle af kampene kan streames direkte hos bookmakere.
Som regel skal du blot have lidt penge på din konto hos den respektive bookmaker for at kunne streame kampen live i ganske fin kvalitet.